Museets udstillinger

Om Museum Give

Museum Give er museet for hedens kulturhistorie og museets grundfortælling er samlet under overskriften ”på kanten”. ”På kanten” handler om de særlige dynamikker, der fandtes i det kulturhistoriske grænseland mellem agerjorden og hedejorden. Mellem den vestjyske hede og de gode agerjorder på den østjyske højderyg i perioden fra 1660 og frem til i dag. Begge er stærkt forankret i danske nationalidentitet i dag – på trods af at hedelivet blev afviklet og agerlivet ekspanderede.

Udstillinger

På kanten af en ny tid

– fra hede til kartofler

Træd ind i udstillingen, hvor historien folder sig ud. Året er 1910 og du befinder dig på Nygård, hvor du inviteres indenfor. Lav mad ved det gamle komfur, kravl ind i alkoven, mærk fårets fedtede uld og gå på opdagelse efter hønsenes æg.

Tidligere var Nygård en hedegård. Dengang dominerede heden landskabet, agerbrug var hårdt slid, og lyngen var en uvurderlig ressource. I dag er gården til gengæld omgivet af frodige kartoffelmarker, og kun lidt hede er tilbage. Beboerne på gården husker tydeligt, hvordan heden tidligere formede deres hverdag – og nu står de på kanten af en ny tid, hvor landbrugsudviklingen begynder at tage fart.

 

På kanten af en ny tid - Ny udstilling på Museum Give
Handel og håndværk

Handel og Håndværk

I slutningen af 1800-tallet gennemgik Give en forvandling. Fra at være en samling gårde blev byen gradvist formet. I 1894 ankom jernbanen og satte skub i udviklingen. Give blev en stationsby, og forskellige erhverv begyndte at blomstre. Flere mennesker flyttede til byen, og livet tog en ny drejning.

Træd ind i udstillingen “Handel og Håndværk,” og besøg købmanden, frisøren, telefoncentralen og skomageren. Her kan du dykke ned i livet før supermarkeder, selvbetjening og nethandel. Lad historien om Give vække din nysgerrighed og forståelse for byens udvikling.

1930’ernes landbyskole

Her står skolepultene på lige rækker, og elevernes nysgerrige næser vender mod tavlen og katederet. I denne autentiske skolestue oplever du den tid, hvor udenadslære og disciplin var faste elementer på skoleskemaet. Træd ind i historien og lad dig fortrylle af skolens atmosfære.

Landsbyskolen

Udenfor museet

Lige udenfor museets bygninger, ligger et naturskønt område med have, mark og skov. Her er der mulighed for at nyde sin frokost, hygge med familien eller tage en dejlig gåtur.

Kolonihaven2 e1719833837350

Museum Gives Skjulte Oase: Kolonihaven ved Vejen

Lige ud mod vejen finder du museets charmerende kolonihave. Det ældste hus i haven stammer helt tilbage fra 1937 og er et af de få kolonihavehuse, der er bygget i Give. Men det er ikke alt – det nye, sorte træhus blev opført i 2022 og tilføjer en moderne kontrast til den historiske stemning.

I årene 2022-2023 fik museet midler til at udvide haven. Nu kan du opleve frugtbuske og frugttræer, der blomstrer og bærer frugt, samt en kæmpe sandkasse, der indbyder til leg og hygge. Et stort bålsted og et udekøkken er også kommet til, så du kan nyde naturen og samværet med andre.

Trænger du til en pause? Hent en velsmagende kop kaffe og en lækker kage på museet. Og hvis du ønsker at arrangere et besøg eller et arrangement i denne idylliske have, kan du kontakte os på booking@museumgive.dk.

 

Vi vil gerne takke Nordea Fonden, Vestjysk Bank, Kirkfonden, Havefonden og Liv og Land for deres generøse bidrag til Kolonihaven.

Efterår på MuseumGive

Mark og skov for hele familien

Når forår og sommer kommer, vågner museets område til live med dyr og natur. I den smukke Museumsskov græsser gammeldags jysk kvæg, og det er Museumsskovens Naturlaug, også kendt som ‘kogræsser-foreningen,’ der holder øje med dyrene.

På den modsatte side af museet finder du en mark, hvor Dansk Landfår – en race, der engang var udbredt i hele landet – går og græsser. Disse får og lam bidrager til områdets dyre- og plantediversitet på både mark og i skov.

Men det er ikke alt! Lige ved siden af fåreindhegningen kan gæsterne udforske Jydepottekonens ovne fra Vonge. Dette traditionelle bierhverv var engang udbredt på de danske hedeegne og er en del af vores kulturarv.

Hvis du besøger køerne i Museumsskoven, skal du blot gå en smule længere for at nå den store skovlegeplads, som Vejle Kommune har etableret. Og hvis du har din firbenede ven med, er hundeskoven måske det perfekte sted for jer.

Kort sagt, er der noget for hele familien her ved Museum Give!

Opdag egnens skjulte skatte: Landsby-vandreruten i Kong Rans Fodspor

Den smukke Landsby-vandrerute  snor sig gennem 14 charmerende landsbyer i Vejle-egnen. På denne 139 km lange vandrerute følger du de gamle landeveje, der gemmer på historier og særpræg fra fortiden. Undervejs kan du træde i Kong Rans fodspor og udforske det lokale liv.

Museum Give fungerer som et velkomment pausested på ruten, hvor du kan købe kortet og bogen, der hører til vandreruten. Så tag støvlerne på, lad historien guide dig, og oplev Vejle-områdets skønne landsbyer på denne inspirerende vandretur!

Billede1 1

Praktisk information

Åbningstider

Hverdage: Åbent fra 10.00 til 15.30

Søndage/helligdage: Åbent fra 13.00 til 16.00

Lukket alle mandage og lørdage

Museet kan også holde åbent efter aftale – kontakt os på booking@museumgive.dk

 

NB. Museet holder lukket uge 51-6 grundet rengøring og samlingsvaretagelse, men vi er her stadig! Vi åbner gerne for
grupper og arrangementer: kontakt os på booking@museumgive.dk 

Priser

Børn (u. 18 år) Gratis
Voksne             40 kr.
Pensionister     30 kr.
Studerende      30 kr.

Adresse

Donneruplundvej 2,
7323 Give

Telefon

+45 20 10 77 82 (tirsdag – fredag kl. 10-15)

Museum Give

Mad og drikke

Der er gode muligheder for at spise medbragt mad både i museets forhal og på museets dejlige udendørsområde. Spørg i receptionen for råd og vejledning.

Det er dog ikke tilladt at medbringe mad og drikke i udstillingerne.

I museumscaféen kan du købe drikkevarer, kage og bolle med smør og syltetøj.

Ønsker du at købe kage til flere end 6 personer eller mad, skal det bestilles senest 3-4 dage før.

Kontakt os på:  booking@museumgive.dk eller telefon +45 20 10 77 82 (tirsdag – fredag kl. 10-15)

Parkering

Museets råder over en stor parkeringsplads med plads til både busser, privatbiler og autocampere med PinTrip abonnement.

Er museet børnevenligt?

Museet er i høj grad børnevenligt. Her er der plads til både de mindste og de største, og i ferierne tilbyder museet aktiviteter for børn og familier.

Følg med i kalenderen “Det sker” eller tilmeld dig museets nyhedsbrev.

God Adgang

Museets bygninger er særdeles handicapvenlige. Museum Give er med i God Adgangs mærkning.

http://www.godadgang.dk/dk/steder/faktaark.asp?id=9928 kan du læse adgangsrapport og se mere om ordningen.

Fører- og servicehunde

Fører- og servicehunde er velkomne på museet.

Museumscaféen

Caféen tilbyder kaffe og te eller øl, vin, saft og vand, ligesom vi har bolsjer, Hansen Is om sommeren og andet sødt. Ønsker I at købe kage, så kan I bestille på dagen til op til 6 personer. Ønsker I at købe kager til flere eller mad, skal det gerne bestilles senest 3-4 dage før.

Send os en mail booking@museumgive.dk eller ring 2010 7782 og hør mere.

Læs mere om Caféen
Besøg os på Museum Give